Wandelen

Wandelnetwerk Schouwen-Duiveland: “Langs water en land”
Water en land zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden op Schouwen-Duiveland. Het eiland is ontstaan uit vier eilanden: Schouwen, Bommenede, Dreischor en Duiveland. Het gebied werd ingepolderd en zo ontstond één geheel met vruchtbare polders. Daardoor had Schouwen-Duiveland vroeger veel rijke herenboeren. Ook de gunstige ligging aan de Grevelingen en Oosterschelde zorgde voor welvaart. Je ziet dit terug in de fraaie koopmans- en pakhuizen van Brouwershaven en Zierikzee.

Dikke duinenrijen en dijken beschermen het achterland. Door de eeuwen heen won het water regelmatig van het land. De Plompe Toren van Koudekerke is het enige zichtbare overblijfsel van het verdronken dorp Koudekerke. In het indrukwekkende Watersnoodmuseum bij Ouwerkerk kom je alles te weten over de Waternoodsramp die vele levens kostte op Schouwen-Duiveland.

Waar vroeger de dijken doorbraken, zijn nu prachtige (natte) natuurgebieden waar je veel water-, weide- en trekvogels kunt zien. En ook in de duingebieden en op de brede zandstranden barst het van het dierenleven.

De wandelroutekaart “Langs water en land” is te koop bij de inspiratiepunten van VVV Zeeland op Schouwen Duiveland en in de webshop.

Wandelnetwerk Zeeland
In het wandelnetwerk zijn diverse wandelroutes met elkaar verbonden. Waar de paden elkaar kruisen staat een knooppuntnummer. Elk knooppunt heeft een nummer. Zo stippel je gemakkelijk je eigen wandeltocht uit. Het netwerk is langs twee zijden bewegwijzerd, het maakt niet uit of je linksom of rechtsom wandelt.